Żur Wiejski 0,5l Zobacz większe

Żur Królewski 0,5l

b05

Nowe

I tak żur stanowi jedno z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, naturalnie pod warunkiem, że nie gotuje się go zbyt długo, bo temperatura je niszczy. Ta ważna witamina ułatwia trawienie węglowodanów, jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jej niedobór powoduje stan chronicznego dokuczliwego zmęczenia i rozdrażnienia, brak apetytu, osłabienie pamięci.

Więcej szczegółów

188 Przedmioty

1,99 zł

Dodaj do listy życzeń

Przelewy24.pl
Przelewy24.pl

Żur Królewski 0,5l


Skład: woda, mąka żytnia
Zaczyn wyrabiany jest w Piekarni w glinianych garkach.

Do żurku można dodać sok z kapusty kwaszonej co daje niepowtarzalny smak, oraz daje dodatkowe walory zdrowotne.
Żurek jest naturalną potrawą:

Dziś żurek występuje pod różnymi postaciami: mamy żurek w torebkach, słoikach, butelkach szklanych i plastikowych. Są to produkty oczywiście pasteryzowane, często sztucznie fermentowane, przy użyciu tzw. wspomagaczy. Natomiast tradycyjny żurek ma jedną postać, mianowicie jest zupą gotowaną na zakwasie, który jest procesem określonych czynności, które muszą zachodzić wyłącznie w naszej kuchni. Tak zwane „nastawianie” czy „zaczynianie” polega na użyciu zwykłego glinianego garnka, mąki żytniej, trochę ciepłej studziennej lub źródlanej wody. W ciągu trzech, czterech dni, w określonej temperaturze, w procesie fermentacji powstaje zupa o określonej strukturze energetycznej i pokarmowej. Każdy, kto spróbuje naturalnego żurku, wie jaki potencjał energii i zdrowia jest ukryty w tym pospolitym daniu.

„Produkty spożywcze (mowa o przemysłowej wysoko przetworzonej żywności) muszą być pachnące, kolorowe, co także zawdzięczają syntetycznym związkom oraz pięknie opakowane, aby przyciągały wzrok kupujących. Ale nikt nie pyta, czy są one równie wartościowe. Nadzór inspektorów sanitarnych sprawia, że żywność jest bezpieczna, a ilość dodatków konserwujących w poszczególnych produktach jest utrzymana na bezpiecznym poziomie. Jeśli zjada się jeden czy dwa produkty dziennie, to nie ma problemu, ale jeśli jemy ich bardzo dużo, to ilość „poprawiających” dodatków chemicznych sięga 10–20 g dziennie, a to nie jest korzystne dla zdrowia”. I wtedy – dodaje znakomita specjalistka – z pomocą przychodzi jedzenie dużych ilości fermentowanych produktów, np. soku z kiszonej kapusty, ogórków, naturalnych żurków, bo one zapewniają prawidłową florę bakteryjną, którą niszczy żywność przetworzona.

I tak żur stanowi jedno z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, naturalnie pod warunkiem, że nie gotuje się go zbyt długo, bo temperatura je niszczy. Ta ważna witamina ułatwia trawienie węglowodanów, jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jej niedobór powoduje stan chronicznego dokuczliwego zmęczenia i rozdrażnienia, brak apetytu, osłabienie pamięci, niezdolność do koncentracji oraz ogólną apatię. Dużych dawek kompleksu witamin B, bo w naturze nie ma produktu, który zawierałby wyłącznie wyizolowane jej grupy, np. B6 czy B1, potrzebują kobiety w ciąży oraz osoby żyjące w stresie. Regularne jedzenie żurku z razowej pełnej mąki leczy niedomagania przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa m.in. na pracę żołądka, jelit i okazuje się pomocne przy leczeniu alergii, reumatyzmu, nerwic, migren, niedokrwistości, chorób skórnych, a nawet łuszczycy.
Skład: woda, mąka żytnia
Zaczyn wyrabiany jest w Piekarni w glinianych garkach.

Do żurku można dodać sok z kapusty kwaszonej co daje niepowtarzalny smak, oraz daje dodatkowe walory zdrowotne.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz recenzję

Żur Królewski 0,5l

Żur Królewski 0,5l

I tak żur stanowi jedno z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, naturalnie pod warunkiem, że nie gotuje się go zbyt długo, bo temperatura je niszczy. Ta ważna witamina ułatwia trawienie węglowodanów, jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jej niedobór powoduje stan chronicznego dokuczliwego zmęczenia i rozdrażnienia, brak apetytu, osłabienie pamięci.

Napisz recenzję