Shii-Take świeży 200g Zobacz większe

Shii-Take świeży 200g

g01

Nowe

Grzyby shiitake to "prawdziwek" wśród grzybów hodowlanych. Jego smak i aromat jest niepowtarzalny. Jest doskonały pod  każdą postacią- smażony, duszony, gotowany. Świeży, suszony i liofilizowany.

Więcej szczegółów

84 Przedmioty

8,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Przelewy24.pl
Przelewy24.pl

Japończycy jedzą shiitake także  na surowo, kroją grzyb na cieniutkie plasterki i kładą na pieczywo posmarowane masłem, do tego sól i pieprz. Produkują także ciastka z shiitake i wino z shiitake.

W tradycyjnej medycynie chińskiej Shiitake znany jest  również jako „eliksir życia” z powodu swojego unikalnego składu, który wzmacnia system odpornościowy , pobudza system immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych, pomaga w zwalczaniu stresu, zapobiega starzeniu się  organizmu .

Shiitake jako jeden z nielicznych grzybów powoduje odzyskanie wigoru i witalności co przekłada się na wzrost potencji seksualnej u mężczyzn. Shiitake spożywane regularnie zarówno w potrawach, marynatach czy wreszcie w nalewce działa jak naturalna "viagra" i gwarantuje satysfakcję z życia seksualnego.

 

Grzyb shiitake posiada idealne białko, które zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy i to w takich proporcjach, jakie uważa się za najlepsze. Obok wielu witamin i enzymów grzyb zawiera dużo leucyny i liazyny, co jest o tyle ważne, że  właśnie tych dwóch aminokwasów jest na ogół mało w roślinach zbożowych.

W grzybach shiitake występują duże ilości witamin z grupy B, witaminy D, A, C, E, H, K i PP oraz kwas pantotenowy. Stwierdzono na przykład, że 100 g świeżych grzybów zaspokaja około 25% dziennego zapotrzebowania na niacynę i w około 20% na witaminę B2. Zawartość witamin w grzybach jest też często o wiele wyższa niż w większości warzyw.

Grzyby jadalne zawierają także znaczne ilości soli mineralnych. Mogą one stanowić nawet 30% suchej masy grzyba. W przypadku pierwiastków śladowych, niezbędnych w procesach biochemicznych, są to ilości wręcz nieprawdopodobnie wysokie.Wbrew utartym mniemaniom, grzyby zawierają również sporo łatwo przyswajalnego białka.

 

Oprócz tego Shiitake posiada unikalną właściwość obniżania poziomu cholesterolu, sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego, tłumi patogenną florę w organizmie. Shiitake to wspaniały immunoregulator i może być stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień.

W cukrzycy grzyb ten stosowany jest w charakterze środka obniżającego poziom cukru, zalecany jest również w jej insulinozależnej formie, szczególnie w profilaktyce powikłań chorobowych.

                  

 Grzyby shiitake to "prawdziwek" wśród grzybów hodowlanych. Jego smak i aromat jest niepowtarzalny. Jest doskonały pod  każdą postacią- smażony, duszony, gotowany. Świeży, suszony i liofilizowany.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz recenzję

Shii-Take świeży 200g

Shii-Take świeży 200g

Grzyby shiitake to "prawdziwek" wśród grzybów hodowlanych. Jego smak i aromat jest niepowtarzalny. Jest doskonały pod  każdą postacią- smażony, duszony, gotowany. Świeży, suszony i liofilizowany.

Napisz recenzję