Szczególnie zalecany do diety dr BUDWIG olej lniany "Złoty Oliwin" wytłoczony ze starannie dobranej mieszanki wysokolinolenowych odmian lnu uprawianych w Polsce, wyhodowanych metodą doboru naturalnego o bardzo dużej zawartości NNKT OMEGA-3 do 60%. Cechuje go wyjątkowo łagodny smak z lekką nutką orzechowo- sezamową. W swym składzie biochemicznym zawiera do 60% kwasów OMEGA-3 z rodziny NNKT, odpowiedzialnych w dużej mierze za nasze zdrowie. Nieobecność kwasów OMEGA-3 w codziennej diecie może doprowadzić do spadku odporności, chorób serca oraz nowotworowych, bólów mięśni, choroby Alzhaimera, oraz chorób związanych z motoryką jelit. Unikalna technologia tłoczenia na zimno do 40°C oraz przechowywania i dystrybucji do 12°C gwarantuje zminimalizowanie ryzyka oksydacji czyli utlenienia się kwasów OMEGA-3, a tym samym gwarantuje najwyższą jakość oraz zawartość kwasów OMEGA-3. Tylko świeży i nieutleniony Olej Lniany "Złoty Oliwin" przechowywany w warunkach chłodniczych posiada właściwości prozdrowotne. Skorzystaj z szansy aby być zdrowym.
OLEJ lniany – PODSTAWOWE Informacje
Siemię lniane od wieków uważane było za cenną roślinę leczniczą. Nasi dziadkowie stosowali z powodzeniem siemię lniane na różnego rodzaju dolegliwości. W czasach nowożytnych, kiedy możemy poznać skład biochemiczny wiemy dlaczego tyle dobrego przypisywano tej roślinie. Współczesna nauka w wyniku badań prowadzonych przez naukowców na całym świecie na nowo odkrywa cenne właściwości lnu i potwierdza, że dzięki wielu niezwykle wartościowym składnikom tego drobnego nasionka, powinno ono występować w diecie wszystkich osób których ważne jest zdrowie ich samych jak i najbliższych im osób. Siemię lniane jest bardzo bogatym źródłem lignanów i zawiera ich aż 700 razy więcej niż inne najczęściej spożywane produkty. Niezwykle cennym i wartościowym składnikiem lnu są zawarte w nim tłuszcze. Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety ze względu na ich wpływ na przebieg wielu procesów zachodzących w naszych organizmach. Tłuszcze są nośnikami witamin A, D, E i K oraz ułatwiają ich przyswajanie z innych produktów. Oprócz tego ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu, stanowią budulec błon komórkowych i mózgu oraz wpływają na sprawność układu krążenia. Są również źródłem energii dla tkanek oraz narządów i za wyjątkiem erytrocytów i komórek nerwowych wszystkie tkanki ustrojowe wykorzystują kwasy tłuszczowe jako źródło energii. Zaleca się że tłuszcze powinny dostarczać nam z naszego pożywienia do 30% całkowitej liczby kalorii oraz powinny zawierać odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych ( od 5% do 15% całkowitej liczby kalorii). Jednak tłuszcze oprócz wielu niezwykle korzystnych oddziaływań na organizm ludzki mogą również wpływać niekorzystnie w przypadku jego nadmiernego spożycia oraz spożywania tłuszczów o „złej jakości” jakości. W związku z tym niezwykle istotne jest spożywanie pełnowartościowych i najwyższej jakości tłuszczów takich jak OLEJ LNIANY.
OLEJ LNIANY jest tłuszczem o unikatowych i niezwykłych właściwościach. Zawiera do 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego są tak ważne dla organizmu gdyż powstają z nich prostaglandyny (substancje o charakterze hormonów tkankowych) regulujące pracę ukłądu krążenia , systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Między innymi obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi – zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Niezwykłość OLEJU LNIANEGO polega jednak na tym że zawiera on rekordową ilość niezwykle cennych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ( powyżej 50% ) w dodatku występują one w doskonałej proporcji w stosunku do niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6, które również występują w OLEJU LNIANYM. W innych olejach roślinnych nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 występują rzadko i w małych ilościach. Większość spożywanych przez nas olejów roślinnych zawiera niemal wyłącznie kwasy omega-6 których nadmiar w naszej diecie przy jednoczesnym niedoborze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 jest przyczyną wielu chorób i problemów zdrowotnych. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe są niezbędne dlatego ponieważ organizm ludzki nie potrafi wyprodukować ich samodzielnie i muszą być dostarczone poprzez odpowiednią dietę. Kwasy omega-6 są jednymi z najczęściej występującymi w naszej diecie. W małych ilościach korzystnie oddziaływają na nasze organizmy jednak w przypadku ich nadmiernego spożycia powodują zachwianie równowagi immunologicznej i przyczyniają się do wzrostu stanów zapalnych w ludzkim organizmie.
Dla zdrowia człowieka całkowicie wyjątkowe jest znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych omega-3. Tłuszcze stanowią 60% tkanki mózgowej a ponad 25% z nich to kwasy omega-3. Niedobór kwasów omega-3 prowadzi m.in. do zaburzeń w budowie i funkcjonowaniu systemu nerwowego. Wpływa na powstawanie i rozwój wielu chorób począwszy od infekcji , poprzez choroby serca i układu krążenia aż po choroby nowotworowe. Kwasy omega-3 , decydują o stanie zdrowia człowieka od momentu jego poczęcia aż do starości. Aby organizm ludzki mógł prawidłowo funkcjonować niezbędne są mu oba nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-6 i omega-3. Zalecana właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 wynosi od 1:1 do 4:1. W dzisiejszej diecie proporcje te zostały dość drastycznie zachwiane szacuje się że wynoszą od 10:1 nawet do 50:1 na rzecz kwasów tłuszczowych omega-6 i przyczyniają się do powstawania i rozwoju wielu schorzeń i chorób. Wpływ na to ma spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-6 np. oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 oraz mięsa zwierząt karmionych paszami ze zbóż bogatych w kwasy omega-6. Aby zmienić te niekorzystne proporcje występujące w naszej diecie należy zwiększyć spożywanie produktów zawierających omega-3. Produktami bogatymi w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie np. łosoś, oraz OLEJ LNIANY tłoczony na zimno.
OLEJ LNIANY ZŁOTY OLIWIN – PRODUKCJA I CECHY
OLEJ LNIANY tłoczony na zimno posiada żółty kolor , lekko orzechowy smak oraz charakterystyczny dla niego zapach. Produkowany jest ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany lnu złotego OLIWIN które zawierają odpowiedni skład i zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę , światłooraz dostęp tlenu. Dla tego aby ich nie zniszczyć OLEJ LNIANY ZŁOTY OLIWIN musi być tłoczony na zimno, w specjalnie zaprojektowanych prasach, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 40° stopni Celsjusza. Oprócz tego należy przestrzegać reżimu przechowania i dystrybucji oleju lnianego mianowicie winno się przechowywać olej lniany w ciemnych szklanych butelkach, szczelnie zakręconych w temperaturze 5-10° stopni Celsjuszach.
Istnieje długa lista powodów dla których każdy powinien zażywać olej lniany. Możemy zaobserwować że ogólnie jakość naszych diet i stan naszego zdrowia pogarsza się. OLEJ LNIANY odznacza się bardzo korzystnym działaniem w wielu obszarach. Są to między innymi:
UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY - Wyniki badań wskazują że spożywanie oleju lnianego może obniżyć poziom cholesterolu tym samym redukując ryzyko chorób serca i układu krążenia. Olej lniany może również chronić przed dusznicą (ból w klatce piersiowej) i nadciśnieniem. Pięcioletnie badania przeprowadzone w Boston’s Simmons College wykazały że olej lniany może być przydatny w zapobieganiu drugiemu atakowi serca.
UKŁAD NERWOWY - Kwasy tłuszczowe w oleju lnianym pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych i wpływają na zmniejszenie uszkodzenie nerwów , powodujących drętwienie i drżenie jak również inne choroby. Wpływ odżywczych właściwości oleju lnianego na nerwy pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniowej choroby układu nerwowego i zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym.
UKŁAD TRAWIENNY - Spożywanie oleju lnianego może pomagać zmniejszyć stany zapalne jelit. W dodatku olej lniany może uniemożliwiać rozwijanie się kamieni żółciowych a nawet rozpuszczać istniejące kamienie.
CHOROBY REUMATYCZNE - Badania wskazują że ludzie którzy chorują na artretyzm , szczególnie rodzaje artretyzmu powiązane z zapaleniem stawów mogą skorzystać na spożywaniu kwasów tłuszczowych omega-3. Substancje odżywcze występujące w oleju lnianym zawierają przeciwzapalne czynniki które mogą pomogać redukować ryzyko artretyzmu. Stosowanie przez okres kilku miesięcy zmniejsza poranną sztywność oraz ból stawów.
SKÓRA - Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 są w dużej mierze wpływają na stan zdrowia skóry. Są pomocne w przypadku egzemy, łuszczycy, trądziku różowatego oraz oparzeń słonecznych. Oparzenia słoneczne mogą wyzdrowieć szybciej kiedy używany jest do nich olej lniany.
WŁOSY I PAZNOKCIE - Obfity w kwasy tłuszczowe omega-3 olej lniany przyczynia się do zdrowego wzrostu włosów ( niski poziom tych kwasów w organizmie może powodować suche i matowe włosy). Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym wpływają korzystnie na paznokcie wzmacniając je przed złamaniem i rozdwajaniem. W oleju lnianym występuje enzym 5-alfa reduktaza która przekształca testosteron do dihedrotestosteronu , co spowalnia proces łysienia u mężczyzn.
CIĄŻA I KARMIENIE PIERSIĄ - W okresie ciąży zapotrzebowanie organizmu kobiet na kwasy tłuszczowe jest zwiększone ze względu na rozwijający się dziecko. Zostało stwierdzone że dzieci kobiet uzupełniających swoją dietę w kwasy omega-3 miały wyższy poziom inteligencji od swoich rówieśników. Kobiece mleko również zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 które są konieczne do rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka. Ich ilość zależy jednak od jakości pożywienia przyjmowanego przez karmiącą.
DLA KOBIET - Lignany i estrogeny roślinne zawarte w oleju lnianym pomagają stabilizować stosunek estrogenu i progesteronu w organizmie kobiet. Zażywanie oleju lnianego może mieć pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy oraz łagodzić uczucia uderzenia krwi do głowy w okresie menopauzy. Dodatkowo niezbędne kwasy tłuszczowe w oleju lnianym blokują produkcję prostaglandyn które uwolnione w nadmiarze podczas miesiączkowania mogą powodować obfite krwawienie.
ZDROWIE DZIECI I MŁODZIEŻY - Dzieci szczególnie potrzebują odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to istotne ze względu na to że młody , rozwijający się organizm potrzebuje odpowiednich ilości DHA ( z omega-3) do prawidłowej budowy sieci neuronów w mózgu. Jeśli dzieci mają niedobór kwasów omega-3 organizm wykorzystuje do budowy neuronów transizomery. Efektem tego jest to że powstające z nich sieć neuronowa nie funkcjonuje prawidłowo. Rozwija się wolno i jest wadliwa. U dzieci zaś mogą występować problemy z pamięcią , koncentracją jak również problemy z zachowaniem. Również ADHD jest wiązane z deficytem kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie dziecka. Wyniki badań na zwierzętach wskazują że zapewnienie organizmowi odpowiednich ilości kwasów omega-3 może mieć bezpośredni związek pomiędzy liczbą synaps neuronowych w komórkach nerwowych i umiejętnością uczenia się.
ZDROWIE OCZU - Badania wykazały że niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej choroby oczu która niszczy wizję przez uszkodzenie komórek nerwowych w oku. Wyniki przeprowadzonych badań pokazały że osoby mające wysoki poziom kwasów omega-6 były bardziej narażone na ryzyko wystąpienia tej choroby niż osoby które miały niski poziom kwasów-6 i wyższy poziom kwasów omega-3 ( główny składnik oleju lnianego). Olej lniany korzystnie wpływa również na suche oczy , bardzo pospolicie występujący problem który jest prawdopodobnie związany z niedoborem omega-3. Suche oczy są zazwyczaj rezultatem niewystarczającej zewnętrznej warstwy tłuszczowej w wyniku czego woda w łzach nie ma bariery która powstrzymywałaby je przed wyparowywaniem. Olej lniany może również polepszyć postrzeganie kolorów. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały że olej lniany obniża ciśnienie śródgałkowe nawet do 56% i może być pomocny w przypadkach jaskry.
ZDROWIE PSYCHICZNE - Mózg ludzki zbudowany jest w ponad 60% z tłuszczów. 25% z nich to kwasy tłuszczowe omega-3. Dopamina i serotonina - nazywane hormonami szczęścia składają się z odmiany kwasu omega-3 (DHA). Jeśli nie dostarczymy poprzez naszą dietę odpowiednich ilości kwasów omega-3 może to być przyczyną zaburzeń nastroju , stanów depresyjnych lub problemów z koncentracją.
DIETA SPORTOWCÓW - Olej lniany i mięśnie ciała to wspaniała kombinacja. Olej lniany cieszy się szczególną popularnością wśród osób które budują masę mięśniową i kładą nacisk na ogólne zdrowie powstrzymując się przed zażywaniem mających im w tym pomóc silnie działających substancji chemicznych. Jednym z kluczowych elementów w budowaniu masy mięśniowej jest oczywiście utrzymanie organizmu w zdrowiu ponieważ niezdrowe ciało nie zbuduje optymalnej ilości masy mięśniowej niezależnie od natężenia treningu i włożonego w to wysiłku. Spożywanie oleju lnianego niesie wiele korzyści dla osób zajmujących się treningiem sportowym. Są to m.in.: Redukcja tkanki tłuszczowej. Skrócony czas powrotu do zdrowia. Dobre źródło energii. Obniżona bolesność mięśniowa. Zwiększone wykorzystanie tlenu. Ogólne lepsze samopoczucie. Zwiększone wykorzystanie innych substancji odżywczych.