Wartości odżywcze bananów (w 100 g)
Wartość energetyczna - 89 kcal
Białko ogółem - 1.09 g
Tłuszcz - 0.33 g
Węglowodany - 22.84 g (w tym cukry proste 12.23)
Błonnik - 2.6 g
Witaminy
Witamina C – 8.7 mg
Tiamina – 0.031 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 0.665 mg
Witamina B6 - 0.367 mg
Kwas foliowy - 20 µg
Witamina A – 64 IU
Witamina E – 0.10 mg
Witamina K - 0.5 µg
Minerały
Wapń – 5 mg
Żelazo - 0.26 mg
Magnez - 27 mg
Fosfor - 22 mg
Potas - 358 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.15 mg
81 Przedmioty