Żurawina 1kg

22,00 zł
Brutto

Żurawina 1kg

Produkt Polski

Ilość

  • Polityka prywatności Polityka prywatności
  • Zasady dostawy Zasady dostawy
  • Zasady zwrotu Zasady zwrotu

Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą. Są one bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, których niewielkie ilości odgrywają ważną rolę dietetyczną. Istotna jest obecność w owocach żurawiny kwasów organicznych, zwłaszcza kwasu askorbinowego i cytrynowego, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniają siły odpornościowe organizmu człowieka. Dzięki temu żurawina została już dawno uznana za środek przeciwdziałający szkorbutowi. Występują też znaczne ilości cukrów(glukoza, fruktoza, sacharoza). Jagody żurawiny zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany.

Wartość energetyczna 100g Świerzych owoców żurawiny wynosi 26 kcal. Jak wynika z przytoczonych danych, owoce żurawiny nie są bogate ani w tłuszcz, ani w białko. Wśród cukrowców przewarzają cukry proste, tj. fruktoza i glukoz. Natomiast ilości sacharozy są śladowe. Duża jest zawartość kwasów, zwłaszcza cytrynowego, ale właściwości aseptyczne to wynik obecności kwasu benzoesowego, dzięki któremu owoce żurawiny nadzwyczaj dobrze się przechowują, a sok z żurawiny nie ulega łatwo fermentacji.

Żurawina wielkoowocowa jest bardzo ceniona w przetwórstwie domowym przemysłowym ze względu na dużą zawartość pektyn. Mają one silne właściwości galaretujące. Wśród składników mineralnych uwagę zwraca obecność potasu, wapnia, fosforu, magnezu, a szczególnie jodu. Występuje on w minimalnych ilościach, zawsze jednak jest to zawartość wielokrotnie wyższa w porównaniu z innymi owocami deserowymi, np. jabłkami.

Owoce żurawiny zawierają tak wiele cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych.

W połączeniu z miodem pszczelim leczy przeziębienie, grypę anginę i osłabienie zimowe. Napoje żurawinowe gaszą pragnienie i orzeźwiają. Picie soku żurawinowego zapobiega tworzeniu sie kamieni nerkowych i leczy jaskrę. Przetwory żurawinowe spożywane przez człowieka wzmacniają działanie antybiotyków i sulfonamidów. Należy je polecić także nadciśnieniowcom. Żurawina oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę.

Te wielorakie zalety jagód żurawiny wielkoowocowej, wraz z łatwym ich przechowywaniem, czynią tę roślinę bardzo atrakcyjną zarówno dla przetwórców, jak i konsumentów.

Konfitury z żurawin

Owoce wrzucić na syrop przyrządzony z 1 kg cukru i 1 szklanki wody na 1 kg owoców. Smażyć trzeba na wolnym ogniu nie dłużej niż 15 min. Gorącą konfiturę przekłada się do wyparzonych słoików, zakręca i wolno studzi pod kocem.

Produkt polski

99 Przedmioty

Opis

Certyfikat BIO
Nie