Shii Take świeże 200g

8,00 zł
Brutto

Shii Take 200g

Produkt Ekologiczny

Ilość

  • Polityka prywatności Polityka prywatności
  • Zasady dostawy Zasady dostawy
  • Zasady zwrotu Zasady zwrotu

W tradycyjnej medycynie chińskiej Shiitake znany jest  również jako „eliksir życia” z powodu swojego unikalnego składu, który wzmacnia system odpornościowy , pobudza system immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych, pomaga w zwalczaniu stresu, zapobiega starzeniu się  organizmu .

Shiitake jako jeden z nielicznych grzybów powoduje odzyskanie wigoru i witalności co przekłada się na wzrost potencji seksualnej u mężczyzn. Shiitake spożywane regularnie zarówno w potrawach, marynatach czy wreszcie w nalewce działa jak naturalna "viagra" i gwarantuje satysfakcję z życia seksualnego.

Żaden rodzaj rośliny ani żaden minerał nie stał się taką sensacją w medycynie jak grzyby. Według dr. fungoterapii Filipowej - "Grzyby to jeden z najbardziej zagadkowych tworów przyrody. Nawet samo pochodzenie grzybów jest zagadką, którą rozwiązywano przez stulecia przypisując im pochodzenie i diabelskie i boskie" 

Leczenie grzybami uzdrawiającymi (leczniczymi) to cały kierunek medycyny naturalnej zwanej fungoterapią a metody leczenia grzybami w Chinach i Japonii liczą sobie niejedno tysiąclecie.

Grzyb shiitake posiada idealne białko, ktore zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy i to w takich proporcjach, jakie uważa się za najlepsze. Obok wielu witamin i enzymów grzyb zawiera dużo leucyny i liazyny, co jest o tyle ważne, że  właśnie tych dwóch aminokwasów jest na ogół mało w roślinach zbożowych. 

W grzybach shiitake występują duże ilości witamin z grupy B, witaminy D, A, C, E, H, K i PP oraz kwas pantotenowy. Stwierdzono na przykład, że 100 g świeżych grzybów zaspokaja około 25% dziennego zapotrzebowania na niacynę i w około 20% na witaminę B2. Zawartość witamin w grzybach jest też często o wiele wyższa niż w większości warzyw.

Grzyby jadalne zawierają także znaczne ilości soli mineralnych. Mogą one stanowić nawet 30% suchej masy grzyba. W przypadku pierwiastków śladowych, niezbędnych w procesach biochemicznych, są to ilości wręcz nieprawdopodobnie wysokie.

Wbrew utartym mniemaniom, grzyby zawierają również sporo łatwo przyswajalnego białka. Nasz organizm nie trawi natomiast celulozy i chityny, budującej ściany komórek grzybni. Związki te pełnią rolę substancji balastowych, pobudzających procesy trawienne. Bardzo mała zawartość tłuszczów, a duża wody decydują o niskiej wartości energetycznej grzybów.

Szczególnie cenne są dla nas odmiany hodowlane, rosnące na podłożu z trocin drzew liściastych. Podłoże, na którym się rozwijają, można bowiem kontrolować oraz wzbogacać, wpływając w ten sposób na skład mineralny grzybów eliminując obecność metali ciężkich.

Oprócz tego Shiitake posiada unikalną właściwość obniżania poziomu cholesterolu, sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego, tłumi patogenną florę w organizmie. Shiitake to wspaniały immunoregulator i może być stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień.

W cukrzycy grzyb ten stosowany jest w charakterze środka obniżającego poziom cukru, zalecany jest również w jej insulinozależnej formie, szczególnie w profilaktyce powikłań chorobowych.

 

Grzyby shiitake to „prawdziwek” wśród grzybów hodowlanych. Jego smak i aromat jest niepowtarzalny. Jest doskonały pod każdą postacią – smażony, duszony, gotowany. Świeży, suszony i liofilizowany.

Japończycy jedzą shiitake także  na surowo, kroją grzyb na cieniutkie plasterki i kładą na pieczywo posmarowane masłem, do tego sól i pieprz. Produkują także ciastka z shiitake i wino z shiitake. 

89 Przedmioty

Opis

Certyfikat BIO
Tak